Vinařství Petr Skoupil
Vinařství Petr Skoupil je moderní vinařství vycházející z dlouholeté vinařské tradice. Odrůdy pěstované na vlastních nebo pronajatých vinicích jsou šetrně obhospodařovány s ohledem na ekologické zemědělství. Naprostá většina hroznů je pěstována v systému integrované produkce. Moderní technologie zaručuje kvalitní odtřapení, jemné lisování šťáv v pneumatických lisech při nízkých tlacích a šetrnou filtraci vín. Použití moderní technologie nikterak nesnižuje kvalitu vín, ale naopak dává vyniknout jejich buketu a plnosti. Školení vín probíhá jak v nerezových tancích, tak v klasických dřevěných sudech, včetně sudů typu barrique.
Vinařství Sedlák
Rodinné vinařství Sedlák sídlí v největší vinařské obci České republiky, ve Velkých Bílovicích. V současné době vedou vinařství bratranci Milan a Jaroslav, kteří tak navázali na vinařskou tradici svých otců a dědů. Jejich pradědeček František Sedlák postavil ve Velkých Bílovicích svůj první sklep v roce 1918. Milanův otec František začal psát novodobou historii vinařství v roce 1994, kdy začal naplno vyrábět profesionálně víno a později se k němu připojil i jeho bratr Rostislav. Spolu pak vysazují vinohrady a také staví nový vinný sklep ve sklepní části „Půrynky“. V tomto vinném sklepě zrají dnes červená vína a také se zde konají řízené degustace.
Milan s Jaroslavem nalahvovali svá první vína v roce 2006 a začali produkovat převážně zemská vína pod společným názvem Rodinné vinařství Sedlák. Tímto rokem začala jejich velmi úspěšná éra vinařského podnikání. V roce 2009 začali na okraji Velkých Bílovic budovat vinařskou halu pro výrobu a uskladnění vín. Momentálně hospodaří na 17 hektarech vinic.
Viniční polohy, ze kterých jsou vína vyráběna patří k těm nejlepším ve Velkých Bílovicích. Bratranci Sedlákovi se snaží produkovat originální vína vysoké kvality s důrazem na šetrnost zpracování hroznů a čistotu odrůd. Vína skvěle odráží místní terroir a jejich vinařské umění. Vinařství je vybaveno špičkovou technologií a je schopno vyrobit až 200 tis. litrů vína. Ke zpracování hroznů dochází okamžitě po sběru. Některé odrůdy nechávají ležet na rmutu ve speciální macerační nádobě s následným odkalením a zakvašením čistými kulturami kvasinek. Aby zachovali svěžest a aromatiku bílých vín, používají metodu řízeného kvašení, bílá vína zrají v nerezových tancích, červená jsou školena v tradičních dřevěných sudech.
Jejich hrdost k rodinné tradici a tvrdé práci jejich předků odráží i etikety produkovaných vín, na nichž je vyobrazen jejich stařeček s koňmi Milošem a Dobrošem.
Vinařství Baloun
Radomil Baloun pochází z vinařského rodu ve Velkých Bílovicích, jehož předkové vinařili po mnoho generací. Za všechny budeme jmenovat - stařečka Cyrila Kratochvíla (1892-1972), se kterým Radek chodil do vinohradu a do vinného sklepa již jako malý kluk. Tehdy si poprvé čichl k vínu a pak celé odpoledne spal pod vinným keřem, přikryt stařečkovým kabátem. Střední školu se zemědělsko-technickým zaměřením studoval v Mikulově v letech 1974-1978. Po vojenské službě u Hradní stráže, nastoupil jako technik na Státním statku ve Velkých Pavlovicích. Dynamicky se rozvíjející firmu založil v roce 1991 a o dva roky později se stal majitelem střediska ve Velkých Pavlovicích a v Hustopečích. Od roku 1993 je členem prestižního svazu Českomoravských vinařských podniků. Vinařství Radomil Baloun se nachází na středisku ve Velkých Pavlovicích. V roce 1997 firma začala s výrobou vín tzv. řízené fermentace, což je velmi jednoduše řečeno tepelné ovlivňování veškerých procesů probíhajících při výrobě vína, od sklizně hroznů až po jeho nalahvování. Vinařství obhospodařuje vinice v chráněné krajinné oblasti Pálava, další vinice má také pronajaty. Vinařství svá vína každoročně prezentuje na prestižních výstavách vín doma i v zahraničí, kde pravidelně získává řadu ocenění.
Vinařství Červinka
Rodinné vinařství Červinka sídlí v obci Horní Věstonice pod Pálavou a právě pod těmito vrchy se nachází většina jejich vinic. Odrůdová skladba je velmi bohatá, ale výsostné postavení má Ryzlink vlašský, kterému se zde velmi dobře daří. Ošetřování vinic je v integrované produkci a je zde kladen velký důraz na kvalitu a zdraví vypěstovaných hroznů, bez kterých by nebylo možné následně vyrobit ta nejkvalitnější vína. Co se týče samotné výroby vína, ve vinařství se spojují generační zkušenosti s moderní technologií a díky tomu zde vyráběná vína dosahují té nejvyšší kvality. Důkazem toho jsou ocenění z mezinárodních výstav.
Vinařství LAHOFER
Vinařství LAHOFER obhospodařuje na Znojemsku spolu s firmou Vinice LAHOFER 410 hektarů vinic třeba na tratích Babičák, U Hájku, Volné pole či Lampelberg. Právě tam umístilo Vinařství LAHOFER vinařský program – www.mejtesvojihlavu.cz. Roční produkce Vinařství LAHOFER je zhruba půl milionu lahví. LAHOFER se stará i o Rajskou vinici na historických terasách pod chrámem svatého Mikuláše ve Znojmě. Své jméno odvodilo vinařství od rodáka z Dobšic, uměleckého řezbáře Jana Lahofera. Ten na konci 18. století vytvořil unikátní barokní knihovnu, která je dnes klenotem premonstránského kláštera na pražském Strahově.